Studiaza liber - oriunde, oricand!

Despre cursuri online

Sistem e-Learning - formare la distanta. Invatamant distanta. Cursuri on-line.

Intr-un context social cu o dinamica alerta, in permanenta schimbare, se intampla adesea sa ne intrebam in ce moment este finalizat procesul de educare, sau cum ar trebui sa invatam. De cele mai multe ori ideea de invatare este asociata strict cu procesul de instruire, dezvoltat de institutiile de invatamant clasice, si odata stagiul de pregatire incheiat, se finalizeaza si procesul de educare.

Invatarea pe tot parcursul vietii, in orice context si sub orice forma, reprezinta conditia esentiala in construirea unei societati bazate pe cunoastere, care sa asigure dezvoltarea personala, profesionala, si implicit confortul social al fiecarui individ.

In timp ce educatia formala, la nivelul institutiilor traditionale, de tipul “fata in fata”, reprezinta un important punct de plecare in procesul educational, educatia nonformala vine in completarea programelor clasice de invatare, asigurand dezvoltarea durabila, pe tot parcursul vietii, eficientizand procesul de studiu prin implementarea metodelor tehnologice moderne. Metodele de studiu nonformale sunt variate, insa cursurile on-line reprezinta o solutie complexa si usor de abordat, care a devenit tot mai populara in randul publicului datorita caracteristicilor esentiale.

Cursurile on-line sunt mai mult decat simple informatii transmise publicului prin internet. Continutul este gandit si structurat pentru a sustine un parcurs pedagogic de calitate, urmat de o validare masurata prin raportarea la un standard relevant (de regula SO/SPP).

Foarte importanta in asigurarea calitatii procesului de formare o reprezinta metoda de operationalizare a cursurilor. Sistemul de e-Learning Ecalificat este rezultatul unui minutios proces de cercetare, analiza si evaluare al resurselor, in stabilirea unui sistem tehnologic performant, care sa sprijine atingerea obiectivelor educationale. Procesul educational este gestionat in cadrul unei patforme electronice care faciliteaza accesul la informatii si ofera cursantilor sansa de a valorifica oportunitatile tehnologice multimedia, fapt ce transforma procesul educational intr-o adevarata experienta personala. Pentru parcurgerea materialelor de studiu este necesar accesul permanent la internet, deoarece platforma de studiu nu permite descarcarea acestora pe computerul utilizatorului.

Avantajele programelor e-Learning.

•  Cursuri on-line atractive, din domenii de specialitate variate, cu un continut structurat, elaborat de specialisti in domeniu, in conformitate cu standarde sau planuri de pregatire nationale.

• Continut multimedia cu un grad de informare complexa, centrat pe studii si exemple practice, imagini sugestive etc.

• Eficientizarea procesului educational. Utilizatorii au posibilitatea de a se concentra doar pe domeniile sau specializarile de interes personal, de a dezvolta un anumit hobby, sau de a se initia intr-un domeniu nou, pentru a decide masura in care domeniul respectiv i se potriveste, in vederea unei specializari sau aprofundari viitoare. Astfel studiul este mult simplificat, pliat pe asteptarile si necesitatile fiecaruia, evitand astfel un program incarcat cu materii inutile pentru atingerea obiectivului de invatare.    

• Eficientizarea timpului, program de studiu flexibil, adaptat ritmului propriu de invatare, fara a fi necesara respectarea unui orar fix, prestabilit, care pentru cei mai multi dintre noi reprezinta un urias impediment in atingerea obiectivelor personale de invatare, din lipsa de timp.

• Acces simultan la mai multe cursuri on-line. Spre deosebire de programele de studiu formale, care conditioneaza participantii de a urma un singur curs intr-o anumita perioada, la cursurile on-line accesul nu este limitat la un anumit numar de cursuri, utilizatorii au posibilitatea de a-si configura o specializare care poate include mai multe cursuri.

• Interactiune on-line, socializare ce consta in utilizarea canalelor de comunicare on-line proprii platformei de elearning. Desi aparent a urma un curs on-line presupune un anumit grad de izolare in spatiul propriu de invatare, forumul din cadrul platformei permite interactiunea directa atat cu alti utilizatori, cat si cu lectorul cursului pentru schimb de experienta, informatii sau lamuriri suplimentare.

Diplomele obtinute prin cursuri on-line.

Valorile care fundamenteaza invatamantul deschis si la distanta se axeaza pe particularitatile studentului si autonomia acestuia, elemente constitutive ale educatiei secolului XXI. Cursantul învata în propriul sau ritm si este auto-motivat/ are motivatie intrinseca, ceea ce atesta calitatea achizitiilor intelectuale sau practice pe care le face. În alta ordine de idei, o persoana careia timpul nu-i permite sa urmeze decat cursuri la distanta, trebuie sa primeasca credit sporit tocmai datorita efortului suplimentar depus. De aceea, sistemul de cursuri online vine in intampinarea celor care doresc sa dobandeasca si totodata sa-si ateste anumite cunostinte printr-un certificat de absolvire online, intr-un mod performant si eficient.

Va accepta un potential angajator o diploma care atesta absolvirea unui curs la distanta?

Pentru moment, este dificil de raspuns la o asemenea întrebare. In mod sigur aceasta nu va inlocui o dovada a calificarii intr-un anumit domeniu, dar va demonstra ca sunteti activ si dornic perfectionare continua in domeniul in care sunteti deja calificat. În principiu, pentru angajatori conteaza mai mult dorinta de perfectionare. Este evident ca un viitor angajat care a urmat un curs la distanta are un avantaj fata de un concurent pe acelasi post. În general, acolo unde se doreste, departamentele de resurse umane iau în calcul si calificarile/specializarile obtinute prin programe neacreditate.

Dinamica sociala si evolutia tehnologica nu mai “bat la usa”, suntem invadati, iar cerintele sunt ca noi sa fim pregatiti. Din acest punct de vedere autoritatile se lasa impinse de la spate cand este vorba de includerea cursurilor la distanta în practica obisnuita de formare. Un aspect pozitiv este ca Uniunea Europeana are o viziune coerenta, pro-activa. In acest sens, va recomandam sa consultati, in cadrul sectiunii "Noutati", si cateva extrase din cadrul legislativ, prin care Uniunea Europeana reglementeaza educatia nonformala. Ramane de vazut daca autoritatile sunt receptive si vor actiona in aceasta directie. Pana atunci, nevoia de perfectionare ramane.

Perceptia comuna a cursurilor la distanta a constituit obiectul unor cercetari în Statele Unite, ajungându-se la urmatoarele rezultate:

•    30% dintre profesionistii în departamentele de resurse umane au acceptat la interviu aplicanti cu diplome obtinute online;
•    77% considera ca o diploma care atesta absolvirea unor cursuri la distanta în cadrul unei institutii acreditate (Duke, Stanford) este mai credibila decât o diploma obtinuta de la o institutie virtuala (Jones International);
•    26% cred ca o diploma de curs la distanta este tot atât de credibila ca o diploma conventionala;
•    61% sustin ca o diploma de curs la distanta nu este atât credibila, dar este acceptabila.

Este cert ca în privinta cursurilor la distanta perceptia comuna este tributara multor prejudecati. Revine practicienilor educatiei rolul de a îmbunatati imaginea programelor de formare la distanta printr-un efort sustinut de clarificare teoretica pe de o parte, iar pe de alta parte de ridicare a standardelor în practica curenta. Numai astfel factorii de decizie vor putea fi convinsi sa adapteze legislatia pentru a se putea certifica cursurile prin Internet.

De ce sa alegi cursuri on-line?

Daca vrei sa urmezi un program de formare profesionala in clasa si nu stii daca ti se potriveste;

Daca vizezi certificarea competentelor sau sa obtii o pregatire initiala pentru evaluarea competentelor;

Daca activezi deja in domeniu si doresti sa continui parcursul educational, sa te informezi si sa tii pasul cu dinamica tehnologica;

Daca esti orientat catre dezvoltarea personala si profesionala si doresti sa te perfectionezi continuu;

Daca vrei sa-ti valorifici aptitudinile si sa transformi un hobby intr-o cariera de succes;

Daca esti specialist si esti preocupat de formarea continua, in contextul dinamic al progresului thnic si tehnologic.   

    
Pentru mai multe informatii despre platforma electronica de studiu click aici.

Pentru a consulta lista completa de cursuri on -line click aici.

Ne puteti contacta completand formularul de contact, din sectiunea “Contact”, sa scriindu-ne la adresa de e-mail contact@ecalificat.ro

Cursuri on-line, formare profesionala la distanta.Cursuri in sistem e-learning.
© ecalificat.ro | Web design: StudioWEBER Politica cookies | Politica GDPR | Termeni si conditii