Disponibilitate: disponibil
Curs on-line practic Cum și de ce visăm
Visele sunt subiect de interes pentru mulți oameni, iar semnificația lor poate varia în funcție de perspectiva și contextul fiecăruia. Atât literature de specialitate, dar și tradițiile populare acordă importanță deosebită acestui fenomen, în încercarea de a identifica adevărata cauză a viselor.
Oamenii nu dorm pur si simplu, ci parcurg cicluri (de aproximativ 90 minute/ciclu) formate din două tipuri complet diferite de somn: Somn NREM (NON-Rapid Eye Movement), fază a somnului care are 4 stadii, și faza II cunoscută sunb denumirea de Somn REM (Rapid Eye Movement). În timpul somnului REM, activitatea cerebrală este aproape identică celei din timpul stării de veghe
Acest curs își propune să explice pe înțelesul fiecăruia superputerea viselor, oferind o viziune holistică asupra semnificației și conținutului viselor.
Invitație din partea formatorului
Material conceput de psih. Marta-Iustina Pavel – psiholog clinician, psihoterapeut, psiho-oncolog, acreditat de Colegiul Psihologilor din România
Conceptor de programe de formare dedicate companiilor, specifice comportamentului organizational
“Sunt psiholog Marta Pavel și te invit să parcurgem împreună un subiect actual și foarte dezbătut.Vom aborda dintr-o perspectiva teoretică și practică aspectele fundamentale, într-o manieră relaxată, dar totodată susținută de cele mai recente studii.”
În timp ce visai noaptea trecută...
Ai inceput să vezi lucruri care nu sunt acolo - aveai halucinații...
Ai crezut lucruri care nu aveau cum sã fie adevrate - erai delirant...
Ai facut confuzi in raport cu timpul, locurile si persoanele - ai fost dezorientat...
Ai avut fluctuații emoționale rapide - labilitate afectivă...
Când te-ai trezit de dimineață, ai uitat cea mai mare parte, dacă nu chiar tot, din visul respectiv - ai suferit de amnezie...
Cui se adresează cursul:
În cazul în care îți dorești să înțelegi și să descifrezi semnificația și importanța procesului de visare și modul în care acesta impactează starea de sănătate fizică și psihică, cursul on-linereprezintă o resursă la îndemână.
Parcurgerea acestui curs nu presupune experiență anterioară sau cunoștințe minime din sfera psihologiei. În cadrul acestui curs vor fi dobândite toate cunoștințele necesare.
Iată ce vei învăța în acest curs:
• Când visăm- fazele somnului și succederea acestora
• Visarea in timpul somnului REM ca proces biologic și psihologice absolut normale cu adevărat esențiale
Creierul nostru in timp ce visează - Oamenii de știință au descoperit faptul că, prin amplasarea indivizilor în interiorul aparatelor de scanare a creierului (MRI - scanare pe bază de rezonanță magnetică), au putut observa modificările din activitatea creierului care se produc atunci când intră în faza REM a somnului si incep să viseze: numeroase părți ale creierului se "aprind", ceea ce indică o creștere acută a activității zonelor respective și se "dezactivează" alte regiuni ale creierului. Conform acestor descoperiri, somnul REM poate fi considerat a fi o stare caracterizată de o activitate puternică a regiunilor cerebrale vizuale, motorii, emoționale și ale memoriei autobiografice (memoriile în legătură cu propria persoană), dar, în acelasi timp, o stare de relativă dezactivare a regiunilor care controleaza gândirea rațională.
• Semnificația și conținutul viselor- Înainte de existența noii științe a viselor, visele veneau din tot felul de surse externe, spre exemplu, locuitorii Egiptului antic credeau că visele erau trimise de zeii din ceruri, iar grecii considerau că visele erau vizite ale zeilor, prin care aceștia transmiteau informatil divine.
• Au visele vreo funcție? - Se spune că “timpul vindecă toare rănile”...însă cercetările recente demonstrează faptul că nu timpul vindecă toate rănile, ci timpul petrecut visând în somn. Mai mult decât atât, somnul REM este singura perioadă din cele 24 de ore în care creierul este complet golit de această moleculă care este implicată in anxietate. De asemenea, somnul REM are abilitatea de a dizolva în mod paliativ emoțiile asociate cu anumite experiențe.
Competențe/abilități dobândite:
• Participanții vor cunoaște informațiile de bază despre visare – fenomen pe care cu toții îl experimentăm
• Participanții vor fi capabili să discearnă între informațiile fără conținut științific și informațiile bazate pe dovezi
Durata cursului
30 zile calendaristice din momentul activarii datelor de acces pe platforma de studiu.
Cum te înscrii la curs on-line
Dacă te-ai decis să participi la cest curs, este suficient sa adaugi cursul in coș, accesând butonul alăturat “MĂ ÎNSCRIU LA CURS”. Ulterior completării formularului cu datele de identificare solicitate, vei fi direcționat în pagina pentru efectuarea plății, on-line cu cardul sau prin transfer bancar, iar înscrierea va fi finalizată ulterior confirmării plății. In maxim 48 de ore lucrătoare de la confirmarea plății, în contul tău de utilizator, la secțiunea “Contul meu” vor fi postate datele de acces pe platforma de elearning pentru parcurgerea cursului.
Modalitatea de desfășurare
Cursul on-line de tip studiu individual este disponibil pe platforma de elearning, care permite parcurgerea materialelor de studiu oricând, indiferent de locație, în ritmul propriu de asimilare a informațiilor, având posibilitatea pe toata durata cursului, de a relua informațiile necesare pentru aprofundare. Pe tot parcursul programului de studiu vei beneficia de consultanță din partea specialistilor nostri in domeniu, dar si de asistenta tehnica pentru utilizarea platformei.
Ce tip de certificat se eliberează
Odată cursul finalizat, este emis certificatul de absolvire care atestă participarea la un program de formare profesională si dobândirea anumitor cunoștințe și competențe specifice, aferente tipului de program absolvit. Certificatul este eliberat de furnizorul de formare profesională, și poate face dovada unei pregătiri inițiale într-un anumit domeniu, poate fi utilizat în cazul unei viitoare evaluări a competențelor, pentru autoinstruire, sau în orice alte situații în care nu se solicită în mod expres un certificat de calificare sau absolvire obținut pe cale formală.