Deschiderea educației: Metode inovatoare de predare și învățare pentru toți, facilitate de noile tehnologii și de resursele educaționale deschise.
Extras:
“……Educația din UE nu reușește să țină pasul cu societatea și cu economia digitala și totuși tehnologia oferă posibilitatea de a crește nivelul de eficiență și echitate în învățământ. Institutiile de învatamânt si de formare trebuie sa îsi reexamineze strategiile organizationale pentru a stimula practicile de învățare inovatoare…..
…..Profesorii trebuie să poată dobândi bune competențe digitale pentru a se conecta în comunități de practică bine stabilite și pentru a fi recompensați pentru noile metode de predare. Cursanții se așteaptă să dobândească competențe digitale pentru secolul 21 care să fie certificate cu ușurință și recunoscute pentru continuarea studiilor sau pentru obținerea unui loc de muncă…..
…..Unii furnizori au început să ofere „certificate deschise” care atestă că un cursant a finalizat un anumit curs sau a dobândit o anumită competență. Cu toate acestea, ele nu sunt încă recunoscute de autoritățile de calificare și sunt de multe ori necunoscute pe piața muncii. OER europene de înaltă calitate trebuie să devină mai vizibile și mai accesibile tuturor cetățenilor, iar drepturile și obligațiile utilizatorilor de materiale didactice în temeiul drepturilor de autor ar trebui să fie mai transparente la nivel transfrontalier……
…..Consolidarea infrastructurii TIC locale (bandă largă, conținut, instrumente) lipsește încă în unele părți ale Europei și sunt necesare standarde deschise de interoperabilitate care să asigure economii de scară astfel încât piața de conținut digital și aplicații digitale europene să se poată dezvolta…..
…..Avem nevoie de o abordare integrata, un efort concertat din partea tuturor actorilor si o mai buna întelegere a tuturor oportunitatilor pe care revolutia digitala le va dezvalui….”.
Din pacate, traim in era in care stresul si problemele ne acapareaza tot mai mult si ne este din ce in ce mai greu sa ne gestionăm emotiile. Fie ca vorbim despre un loc de munca sau viata personala, inevitabil am avut la un moment dat un conflict. Iar daca mai adaugam aici poate si neajunsurile financiare, anumite traume poate din trecut, toate acestea pot duce la atacuri de panica, un fenomen tot mai intalnit in zilele noastre.
Un antreprenor care vrea ca afacerea sa sa se extinda si sa fie in continua dezvoltare, investeste constant atat in serviciile sau produsele pe care le ofera, cat si in ceea ce priveste angajatii sai. O firma care rezista ani in sir pe piata si ramane printre preferintele clientilor este in general formata din angajati stabili, care lucreaza in acelasi loc de multi ani.
Abilitatile de gandire critica trebuie lucrate. Acestea iti permit sa iti dezvolti capacitatile logice, de procesare a informatiei, de a identifica probleme si de a lua decizii potrivite, de a fi disponibil pentru conversatie si de a lua decizii fara sa fii influentat de emotii. Acest tip de gandire este unul rational, reflexiv, ce se concentreaza pe decizie.
Suntem diferiti ca si oameni. Avem temperamente si gandiri diferite insa, toti ajungem la un punct comun: dezvoltarea personala si succesul in viata. Cu totii ne dorim sa excelam in afacerile noastre, cat si in relatiile cu persoanele din jurul nostru, doar ca de multe ori ne confruntam cu niste conflicte sau situatii care scapa de sub control. Atunci vin intrebarile: ce s-a intamplat, de ce s-a ajuns aici si care sunt solutiile pentru a rezolva anumite situatii.
Avizul Comitetului Economic şi Social European privind Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Deschiderea educației: metode inovatoare de predare și învățare pentru toți, facilitate de noile tehnologii și de resursele educaționale deschise.