A avea o inteligenta emotionala dezvoltata inseamna succes nu numai pe plan relational, si si pe planul carierei. De multe ori tindem sa ne lasam acaparati de emotiile noastre si reactionam in loc sa raspundem. Diferenta dintre cele doua este ca raspunsul, desi tehnic este o reactie, ia in considerare scenariul dorit al interactiunii.
Reactia este facuta din impuls si poate avea un rezultat pozitiv sau negativ, in timp ce raspunsul implica ratiunea, a lua in considerare sentimentele sau actiunile altora si rezultatul final poate fi condus inspre pozitiv sau negativ. Reactia este emotionala, iar raspunsul este inteligenta emotionala. Fara o stapanire a emotiilor noastre ne putem autosabota multe dintre oportunitatile vietii. Un curs de inteligenta emotionala te va ajuta in viitor.
Prin inteligenta emotionala intelegem capacitatea unei persoane de a fi empatica, echilibrata, prietenoasa, capacitatea de a-si construi relatii autentice, de a-si exprima sentimentele in mod direct, insa tinand cont si de interlocutor. Luand in considerare si intelegerea sentimentelor si starilor emotionale a celor din jur, le poti utiliza pentru a indruma gandurile si actiunile intr-un mod adecvat.
In Romania terapia individuala inca nu este imbratisata ca in tari mai dezvoltate si prea putin oameni cauta materiale din care sa se dezvolte pe plan personal, motiv pentru care suntem unde suntem. Si cu siguranta te-ai regasit si tu in situatii in care ai comunicat cu un coleg, un sef, un subaltern, insa discutia nu a decurs asa cu ti-ai fi dorit. Probabil ca multe interactiuni ar fi avut alt final, daca am invata sa ne stapanim emotiile si sa anticipam reactiile celor din jur. Iata ce vei invata in urma unui curs de inteligenta emotionala:
- vei invata cum sa iti cresti nivelul de inteligenta emotionala;
- vei putea sa identifici consecintele negative ale emotiilor nestapanite asupra eficientei si succesului personal;
- vei fi mai auto-motivat si iti vei creste productivitatea;
- vei invata sa accepti greselile pe care le faci si sa inveti din ele;
- vei deprinde tehnici ce te vor ajuta sa iti cresti nivelul empatiei si a abilitatilor sociale;
- vei invata sa suporti mai usor criticile in orice situatie;
- vei deprinde tehnici de autocontrol si de crestere a constiintei de sine;
- relatiile la locul de munca vor fi imbunatatite, va fi dezvoltat spiritul de echipa si cooperarea cu colegii;
- vei fi mai optimist, vei gestiona situatiile stresante mai bine, deciziile vor fi luate cu calm, vor exista mai putine reclamatii din partea clientilor sau colegilor.
In foarte multe domenii persoanele cu un nivel ridicat de empatie au mai mult succes decat cei care se bazeaza doar pe calificari. Inscrie-te si tu la acest curs de dezvoltare personala si viata ta se va imbunatati.
Din pacate, traim in era in care stresul si problemele ne acapareaza tot mai mult si ne este din ce in ce mai greu sa ne gestionăm emotiile. Fie ca vorbim despre un loc de munca sau viata personala, inevitabil am avut la un moment dat un conflict. Iar daca mai adaugam aici poate si neajunsurile financiare, anumite traume poate din trecut, toate acestea pot duce la atacuri de panica, un fenomen tot mai intalnit in zilele noastre.
Un antreprenor care vrea ca afacerea sa sa se extinda si sa fie in continua dezvoltare, investeste constant atat in serviciile sau produsele pe care le ofera, cat si in ceea ce priveste angajatii sai. O firma care rezista ani in sir pe piata si ramane printre preferintele clientilor este in general formata din angajati stabili, care lucreaza in acelasi loc de multi ani.
Abilitatile de gandire critica trebuie lucrate. Acestea iti permit sa iti dezvolti capacitatile logice, de procesare a informatiei, de a identifica probleme si de a lua decizii potrivite, de a fi disponibil pentru conversatie si de a lua decizii fara sa fii influentat de emotii. Acest tip de gandire este unul rational, reflexiv, ce se concentreaza pe decizie.
Suntem diferiti ca si oameni. Avem temperamente si gandiri diferite insa, toti ajungem la un punct comun: dezvoltarea personala si succesul in viata. Cu totii ne dorim sa excelam in afacerile noastre, cat si in relatiile cu persoanele din jurul nostru, doar ca de multe ori ne confruntam cu niste conflicte sau situatii care scapa de sub control. Atunci vin intrebarile: ce s-a intamplat, de ce s-a ajuns aici si care sunt solutiile pentru a rezolva anumite situatii.
Avizul Comitetului Economic şi Social European privind Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Deschiderea educației: metode inovatoare de predare și învățare pentru toți, facilitate de noile tehnologii și de resursele educaționale deschise.